Spektra Neon AB Ljusskylt Biograf Rio

Skyltklassiker – Biograf Rio

Biograf Rio är en gammal kvartersbiograf i Hornstull, ritad av arkitekten Albin Stark. Bio Rio invigdes under andra världskriget, den 15 november 1943 och var den elfte biografen att ingå i Ri-teatrarna, en biografkedja etablerad i Stockholm sedan 1930-talet. 1973 avvecklade Ri Bio Rio och Renée Reiss tog över verksamheten fram till 2008, under namnet Kvartersbion. Numera är Bio Rio en av fyra biografer som drivs av Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Biografens entré ligger över ett hörn och man möts direkt av det klassiska skärmtaket som ramar in entrén. Skärmtaket, utsmyckad med lysande neonslingor, fanns redan vid invigningen och utgör en betydande del av Rio’s ikoniska utseende. Ovanpå skärmtaket stod RIO i stora, kantiga neonbokstäver.

Biograf Rio kontaktade oss på Spektra Neon för att rekonstruera de klassiska neonslingorna på Bio Rio’s skärmtak och på så vis få tillbaka sitt ikoniska utseende. I samråd med Bio Rio och Stockholms Byggnadsantikvarier lyckades vi återskapa skärmtakets forna glans. Tidigare fotografier analyserades tillsammans med hålbilds konstruktioner för att uppnå rätt resultat.

Tillbaka

PageLines