Spektra Neon AB Ljusskylt SF bio Draken-skylten

Skyltklassiker – Draken

Vi på Spektra Neon älskar skyltar och därför kommer vi lyfta fram några skyltklassiker en gång i månaden framöver och bjuda på lite fakta.

Först ut är Draken-skylten som är en av Stockholms äldsta neonskyltar med rörligt motiv. Den sitter på före detta biografen Draken på Kungsholmen i Stockholm och tändes samtidigt som biografens invigning den 27 september 1938.

Draken-skylten är ritad av konstnären Ragnar Person och inspirerades av det drakmotiv som Isaac Grünewald formgivit på biografens ridå. Neonskylten föreställer en grön drake som kliver med sin högra tass på SF’s logotyp och har en rörlig eldstunga som söker kontakt med neonröret som löper längs taklisten. Skylten konstruerades av Ruben Morne.

Biografen Draken ägdes av Svensk Filmindustri fram till maj 1996 då den stängdes. Med 1125 platser var den vid invigningen ett av Stockholms största filmpalats. Efter stängningen användes lokalen bland annat som festlokal och för olika religiösa sammankomster. Lokalen har även stått oanvänd under långa perioder. Länsstyrelsen beslutade i augusti 2000 att Draken inte skulle byggnadsminnesförklaras då ridån och stolarna inte längre fanns kvar och på grund av att biografverksamheten lagts ner. Selstor köpte byggnaden 2010 och byggde om lokalen till förrådsutrymmen för hyrlager. Ett krav för bygglovet var dock att Draken-skylten skulle få vara kvar.

I början av 2012 tog vi på Spektra Neon ner Draken-skylten för renovering. Tyvärr var originalskylten sönderrostad och vi fick i uppdrag att tillverka en ny exakt likadan skylt, som återmonterades i maj 2012.

Så nu när du vet lite mer om Draken-skyltens historia, passa på att ta en extra titt på den klassiska neonskylten nästa gång du har vägarna förbi.

Tillbaka

PageLines